WSM 2023 / 14.05.2023

Wielkopolskie Starcie Modelarzy

W ostatni weekend na terenie Wielkopolski odbyło się niezwykłe wydarzenie, które przyciągnęło modelarzy z całego regionu.

Mowa oczywiście o Wielkopolskim Starciu Modelarzy, zawodach dla klas Trial, Rallycross i Drift. Chociaż ze względu na panujące warunki na
Forcie Va, postanowiono że zawody klasy drift zostaną odwołane na inną datę w innym miejscu.

Zawody odbyły się na malowniczym terenie, który idealnie wpisywał się w ducha rywalizacji modelarskiej. To właśnie dzięki uprzejmości lokalnych władz Fortu Va ,a dokładniej Stowarzyszeniu Kernwerk oraz entuzjastów modelarstwa WSM-u, zawodnicy mieli okazję zmierzyć się na specjalnie przygotowanych trasach.

Pierwszą kategorią, która rozpoczęła rywalizację, były zawody w klasie Trial.

Modelarze rywalizowali na trudnym i pełnym przeszkód torze, próbując pokonać różnego rodzaju przeszkody i wzniesienia.

Niezależnie od wieku i doświadczenia, wszyscy uczestnicy wykazali się ogromnym umiejętnościami i determinacją.

Drugą kategorią były zawody w rallycrossie. To właśnie tutaj szybkość, precyzja i zręczność były kluczowe. Modelarze rywalizowali na torze, który przypominał prawdziwe trasy rallycrossowe, z zakrętami, prostymi odcinkami i jokerami.

Wysoki poziom adrenaliny, dynamiczne manewry i emocje na trasie przyciągnęły liczne grono kibiców.

Zawodnicy mogli śledzić wyniki online poprzez stronę internetową. Zawody mogły się odbyć dzięki uprzejmości Przemka z PRXRC.

Podczas Wielkopolskiego Starcia Modelarzy wszyscy uczestnicy mieli okazję zwiedzić pobliskie forty z lokalnym przewodnikiem, które są nie tylko cennym zabytkiem, ale również idealnym tłem dla takiego wydarzenia. W przerwie między zawodami modelarze mieli okazję odpocząć, napić się lub zjeść coś z pobliskiego barku i cieszyć się wspaniałym krajobrazem. Było także miejsce na integrację przy ognisku 😉

A oto nasi zwycięzcy!

WSM2023 / 1.04.2023

Otwarcie Toru RC Fyrtel !

W Luboniu właśnie otworzył się nowy tor modelarski, który stał się przyczyną ogromnego zainteresowania wśród miłośników modelarstwa z całego miasta oraz okolic. W dniu otwarcia, na miejscu pojawiło się prawie 100 osób, które nie mogły się doczekać, aby rozpocząć zabawę i testować swoje modele na świeżo ukończonym torze.

Część techniczna, a mianowicie sam tor modelarski, wzbudził ogromne zainteresowanie wśród uczestników. Tor był perfekcyjnie wykonany i spełniał wszystkie wymagania, by umożliwić modelarzom doskonałą zabawę i testowanie swoich umiejętności. Na torze pojawiły się różne modele samochodów wyścigowych , driftowych oraz modeli ciężarówek co tylko dodawało kolorytu i zwiększało emocje.

Jednak nie tylko sam tor był atrakcyjny. Wszyscy goście, którzy wzięli udział w tym wyjątkowym wydarzeniu, przyczynili się do świetnej atmosfery. Wszyscy byli bardzo przyjaźni i otwarci, dzieląc się swoimi doświadczeniami i radami. To właśnie taka atmosfera sprawiła, że każdy poczuł się jak w domu.

Organizatorzy zadali sobie trud, by zaprosić do udziału w tym wydarzeniu również specjalnych gości, którzy wzbogacili ten dzień swoją wiedzą i doświadczeniem w dziedzinie modelarstwa. Dzięki temu wszyscy uczestnicy mogli czerpać wiedzę z pierwszej ręki, a także zadawać pytania i dzielić się swoimi spostrzeżeniami.

Wszyscy goście byli zachwyceni tym wydarzeniem, które było idealną okazją do poznania nowych ludzi, a także do testowania swoich modeli. To z pewnością nie będzie ostatnie takie wydarzenie, ponieważ organizatorzy zapowiadają, że będą kontynuować swoją pracę i organizować kolejne imprezy tego typu. Dla miłośników modelarstwa jest to doskonała wiadomość, ponieważ mają pewność, że będą mieli okazję do zabawy i rozwijania swoich umiejętności w przyszłości.